Bērzu sulas: trīs gardi kokteiļi

Sporta Avīze 30.mar
 
pinterest.com
Pavasara dzēriens numur viens ir bērzu sulas. Ja apnicis dzert bērzu sulu vien, bet pagrabā vai ledusskapī vēl palikuši gana daudz krājumu, var pagatavot kādu atsvaidzinošu un interesantu kokteili. Piedāvājam trīs kokteiļus dažādām gaumēm un dzīves situācijām.

Gatavoja restorāna Neiburgs šefpavārs Tomass Godiņš.

Par bērzu sulu lietderīgumu konsultē dietologs Andis Brēmanis

Pirms ķerties pie kokteiļu gatavošanas, der uzzināt ko vairāk par pašu bērzu sulu. Pieauguša cilvēka ķermenis sastāv no 70 procentiem ūdens - daļu no tā dienas laikā zaudējam, bet - zaudētais jāatgūst. Tajā pašā laikā daudzas vajadzīgas vielas uzņemam ar uzturu, un bieži arī šo to par daudz. Klasisks piemērs ir sāls pārdozēšana. „Bērzu sula ir ļoti labs skalinātājs. Līdzīgas funkcijas veic jebkurš sķidruma daudzums lielākā apjomā, bet bērzu sula - izteiktākt,” stāsta Andis Brēmanis. “Sula ir patīkams dzeramais, jo ir garšīga, viegli saldena - satur pusprocentu līdz procentu cukura. Sulas sastāvā esošās minerālvielas kālijs, kalcijs magnijs nodrošina šķidruma izvadošo efektu.” Vislabāk dzert svaigu, tikko iztecinātu sulu, bet var veidot arī krājumus, piemēram, ja bērzu sulu gribēsiet dzert arī pēc mēneša (starp citu, mūsu senči bērzu sulas dzēra visu vasaru), to ieteicams sasaldēt. Gana vērtīga ir arī raudzēta sula, jo tajā esošās organiskās skābes uzlabo zarnu mikrovidi.

Cik daudz šī vērtīgā šķidruma jāidzer? Andis Brēmanis iesaka sekot labi zināmajam teicienam: kas par daudz, tas par skādi, tātad, saprātīgi un atkarībā no dzīvesveida. Mierīgā režīmā dzīvojot, optimālais šķidruma daudzums ir 2,5 līdz 3 l. Tiem, kuri aktīvi sporto, šis skaitlis var svārstīties robežās no 4 līdz pat 5 l. Bet tas ir šķidruma daudzums kopā ar uzturu (zupa, tēja, kafija utt.) un nenozīmē piecus litrus bērzu sulas vien, citādi jāsaka kā ir - cilvēks pārtaps par čurājamo mašīnu. Ja ir vēlēšanās sarīkot bērzu sulu kūri, optimālais daudzums ir trīs litri sulas, ko dienas laikā pa glāzei pakāpeniski izdzer, tā izvadot ārā šlakvielas un proporcionāli mazāk uzņemot ēdienu. Sportisti bērzu sulu var ņem talkā kā dzeramo treniņu laikā.

F64

Bērzu sulas kokteilis ar ingveru

Sastāvdaļas: bērzu sula, svaigs ingvers, svaigās cidonijas ar cukuru vai cidoniju sīrups, jāņogas.

Pagatavošana: ingveru sagriež mazākos gabaliņos, ieber glāzē un saspaida, pievieno ēdamkaroti cidoniju vai ēdamkaroti cidoniju sīrupa, pielej bērzu sulu un ieber jāņogas, lai kokteilis vizuāli būtu krāsaināks. Ingvera sakne ir ļoti vērtīga - vairo enerģiju, palīdz attīrīt organismu, tādēļ šāds kokteilis lieti noderēs, lai pēc sporta nodarbībām atjaunotu možumu.

Bērzu sulas kokteilis ar gurķiem

Sastāvdaļas: bērzu sula, svaigs gurķis, gurķu sīrups.

Pagatavošana: gurķi sagriež ripiņās, ieber glāzē un pārlej ar bērzu sulu. Ja vēlas, lai gurķa garša ir izteiktāka, gurķi var saspaidīt, lai iztek sula vai arī papildus pievienot gurķu sīrupu. Dekoram var izmantot gurķa mizas - nomizo plānas, garas strēmeles un liek glāzē. Kokteilis ir viegls un atsvaidzinošs.

Bērzu sulas kokteilis ar mango

Sastāvdaļas: bērzu sula, svaigs mango, piparmētru sīrups, svaigu piparmētru lapiņas, laims, brūnais cukurs.

Pagatavošana: blendera krūzē ieber trešdaļu tējkarotes brūnā cukura, gabaliņos sagrieztu mango, ielej bērzu sulu, iespiež nedaudz laima sulas un sablendē, beigās pievieno smalki sakapātu svaigo piparmētru un/vai piparmētru sīrupu (ja nav sīrupa, pietiks ar svaigo piparmētru), lej glāzē. Kokteilis vislabāk garšos ļoti auksts, tādēļ glāzē, kurā servēs dzērienu, var iebērt vai nu smalko ledu vai ledus kubiņus. Mango auglis satur daudz A, C, E vitamīna, kalciju, dzelzi, magniju un mangānu. Lai maksimāli saņemtu visas vērtīgās vielas, jāpērk nogatavojies auglis. Kā atpazīt labu, nogatavojušos mango? Tomass Godiņš, pirms likt augli iepirkumu grozā, iesaka to pārbaudīt - nedaudz stiprāk piespiežot ar pirkstu, tajā jāpaliek mazām iedobītēm. Šis kokteilis ir salds, bet tajā pašā laikā gana svaigs un ir lieliski piemērots nesteidzīgai baudīšanai divatā ar mīļoto cilvēku.